До Гармонії - Разом!      Детальніше про сайт

​Поляки продають одноразовий посуд з пшеничних висівок у всьому світі

​Поляки продають одноразовий посуд з пшеничних висівок у всьому світі
Джерело матеріалу:

Поляки продають одноразовий посуд з пшеничних висівок у всьому світі. «Він розпадається за 30 днів»

Наш посуд з висівок повністю біологічно розкладається за 30 днів, що підтверджується дослідженнями незалежних дослідницьких інститутів. Для порівняння, паперова тарілка або чашка — якщо вона не покрита воском або полімерами, що значно подовжує час біодеградації — потребує близько 6 місяців для повного розпаду. Найбільш часто використовуваний посуд, столові прибори або соломинки, вироблені з нафтопродуктів, будуть знаходитися на полігоні, у грунті та воді протягом щонайменше 500 років, а в багатьох випадках навіть 1000 років і більше, — говорить Малгожата Тхен з Biotrem. Польська компанія виробляє біорозкладуваний посуд з висівок, який вона продає по всьому світу.

Гжегож Мариновіч: Як все це почалося? Звідки виходить ідея виготовлення посуду з пшеничних висівок? Наскільки мені відомо, творець технології походить з родини мельників, традиції якої, що походять з початку 20-го століття?

Тхен Малгожата: Творцем технології Biotrem є Єжи Висоцький, геодезист за освітою, мельник і винахідник пристрастю. Сім'я Єжи займалася млинарською справою більше 100 років, і він сам керував млинами в Гіжицько і в Замброві, де сьогодні працює пілотна установка для виробництва посуду із пшеничних висівок. Висівки, побічний продукт у процесі розмелювання зерна, становлять до однієї третини маси зерна. Існують ситуації, коли млини змушені припинити виробництво через занадто велику кількісь висівок.

Єжи в своїй кар'єрі мельника з проблемою висівок неодноразово боровся особисто. А оскільки він любить виклики, у середині 90-х він почав експерименти з обробкою висівок. Протягом наступних 5-6 років, часто методом спроб і помилок, він розробив рішення, що стали основою сьогоднішньої запатентованої технології Biotrem.

Будь ласка, поясніть у кількох реченнях, що ви виробляєте. У чому специфіка цих продуктів?

Сьогодні компанія Biotrem, динамічно розвивається, як завдяки власним інвестиціям, так і грантам, наданим у рамках національних програм і програм ЄС, здійснює свою діяльність на двох рівнях. Перший — це дослідження та розробка технології виробництва посуду та упаковки з сировини рослинного походження — не тільки пшеничних висівок, але й кукурудзи, відходів, що утворюються при переробці моркви або маніоки, морських водоростей. Другий — це вже згадана демонстраційна установка, де ми постійно впроваджуємо та випробовуємо розроблені рішення, і, звичайно, виробляємо одноразові контейнери з пшеничних висівок і столові прибори з біополімеру PLA — пластику з обробленого кукурудзяного крохмалю — і висівок.

Посуд з біотерму, виготовлений з пшеничних висівок, є чудовою альтернативою для більшості одноразових пластикових або паперових видів посуду, виробництво та утилізація яких є обтяжливим для навколишнього середовища.

Наш посуд підходить для подачі холодних і гарячих страв. Він перевіряється на безпеку в контакті з їжею і для нагрівання їжі в духових шафах і мікрохвильовках. Його можна з успіхом використовувати в будинку, в саду, під час фестивалів і заходів на відкритому повітрі, і навіть у ресторанах.

Чи правда, що вони розпадаються протягом 30 днів? Скільки часу розкладаються для порівняння традиційні пластикові столові прибори і посуд?

Продукти Biotrem надзвичайно доброзичливі до навколишнього середовища і повністю біологічно розкладаються шляхом компостування лише за 30 днів. Звичайно, це не означає, що вони не є стійкими. У відповідних умовах вони можуть зберігатися до трьох років. Завод має зразок посуду, виготовленого кілька років тому, і виглядає він так само, як і той, що виходить з поточної лінії. Пам'ятайте, що продукція Bioterm базується на сировині, яка доступна практично в необмежених кількостях, не вимагаючи додаткового землеробства, видобутку або переробки.

Як я вже згадував, наші тарілки з висівок повністю біологічно розкладаються всього за 30 днів, що було підтверджено дослідженнями незалежних дослідницьких інститутів. Для порівняння, паперова тарілка або чашка — якщо вона не покрита воском або полімерами, що значно подовжує час біодеградації — потрібує близько 6 місяців для повного розпаду. Найбільш часто використовуваний посуд, столові прилади або соломинки, вироблені з нафтових матеріалів, будуть перебувати на полігоні, у грунті та воді протягом щонайменше 500 років, а в багатьох випадках навіть 1000 років і більше.

Скільки часу пройшло від ідеї до моменту, коли перший посуд вийшов з виробничої лінії? Як виглядала робота над першими версіями тарілок? Які труднощі ви повинні були подолати?

Єжи Восьцький потратив 5-6 років, щоб пройти шлях від ідеї до робочої машини для виготовлення посуду. Наступне десятиліття пішло на вдосконалення технологій та інвестиції у впровадження цієї технології в промисловому масштабі.

Сьогоднішній Biotrem в основному є спільною роботою для мене і Єжи. Ми витратили багато часу і зусиль на реалізацію концепції Єжи, забезпечення патентної охорони, залучення коштів для досліджень і розробок, і створення пілотного заводу.

Чи захищена патентами ідея біорозкладного посуду? Чи було важко отримати такий захист? Що насправді захищено? У світі є подібні компанії?

Сьогодні Biotrem має понад десяток різних патентів і патентних заявок. Отримання захисту було трудомістким процесом і забрало багато часу, головним чином завдяки інноваційності і безпрецедентному характеру створених технологічних рішень і самих продуктів.

Патентний захист охоплює, як виробничий процес, включаючи індивідуальні інженерні рішення, так і самі продукти.

Біотрем є єдиним у світі виробником посуду зі спресованих висівок і творцем унікальної технології, що дозволяє випускати таку продукцію без потреби додавати хімічні сполуки або так званих пластифікаторів.

Ви виробляєте свої страви в Польщі? Де це відбувається? Це складний процес?

Пілотний завод Biotrem розташований у Замброві на Підляшші.

Сам технологічний процес для пересічних людей може здатися тривіально простим, однак, він включає багаторічні дослідження, інвестиції, які поглинули понад 5 мільйонів євро, тисячі випробувань та досвіду, і понад століття сімейних традицій.

Чи є у вас якісь оцінки того, скільки тонн пластикових тарілок використовується в світі?

Як населення світу ми щодня виробляємо понад 3,5 млн. тонн відходів. Більша частина цієї маси складається з одноразових виробів — упаковки (ящики, пляшки, мішки) і посуду (тарілки, миски, столові прибори, соломинки), виготовлені з пластмаси. У глобальному масштабі людство щорічно виробляє понад 160 млн. тонн одноразової пластикової упаковки.

Варто додати, що тільки менше 1% одноразових продуктів, що використовуються для подачі їжі, підлягають вторинній переробці. Решта 99% закінчує свій шлях, в кращому випадку, у спалювальних установах або на полігонах. У найгіршому випадку, десь покинуті, забруднюють грунт і воду протягом довгих століть або навіть тисячоліть.

У зв'язку з забороною на використання одноразового посуду, чи гострите собі зуби? Я розумію, що це важливий етап для вашого бізнесу?

Останні законодавчі рішення, особливо заборона ЄС на продаж одноразової продукції з 2021 року, є важливою кульмінацією певного етапу на шляху до реальних змін у думці про відповідальне управління ресурсами та майбутнє нашого довкілля.

З іншого боку, слід усвідомлювати, що поряд із законодавчими змінами треба думати і про освіту суспільства, і про пропаганду хороших практик. З досвіду ми знаємо, що останній є довготривалим і не таким легким процесом.

Звичайно, зараз ми відчуваємо себе набагато оптимістичнішими, ніж 2-3 роки тому, коли доводилося боротися за кожного клієнта, приділяючи багато часу та енергії для прориву бар'єру незнання нашого бренду та недовіри до нашого продукту.

Сьогодні — серед іншого, завдяки численним вірусним кампаніям в Інтернеті, які створили мільярди відеороликів, що рекламують наші інноваційні продукти в усьому світі, — ми маємо проблеми із задоволенням величезного попиту на нашу продукцію.

Це також допомогло нам отримати подальші гранти для комерціалізації продукту і заохотило багато потенційних інвесторів до встановлення відносин з нами.

Як ви оцінюєте вартість ринку, на якому працює компанія Biotrem?

Світова цінність ринку посуду та упаковок для одноразового використання з біорозкладної сировини (висівки, бамбук, пальмове листя, целюлозна пульпа тощо) наразі оцінюється в 12 млрд. євро. Протягом десятиліття ця цифра повинна хоча б подвоїтися.

Ми також зацікавлені в ринку біорозкладної упаковки для їжі на винос, яка сьогодні вартує трохи більше 0,5 млрд. євро, але з кожним роком зростає на 8-10%. В даний час ми проводимо дослідження розвитку, які можуть призвести до продукту, який буде революціонізувати цю нішу.

Скільки тонн посуду ви виробляєте на даний момент, і які ваші максимальні виробничі потужності? Якого розміру ви плануєте досягти?

Використовуючи нашу технологію, з однієї тонни висівок ми можемо виробляти щонайменше 10000 штук тарілок і чашок. Також ми плануємо розпочати виробництво чашок для соусів, супів або морозива, а також горняток для напоїв.

Номінальна виробнича потужність нашого пілотного заводу становить близько 15 млн. штук на рік. Однак ми розуміємо, що це просто крапля в океані потреб.

В даний час в світі виробляється щорічно близько 167 млн. тонн пшеничних висівок. Теоретично можна виготовити близько 1,6 трильйонів штук одноразового посуду з цих висівок. Згідно з приблизними оцінками, це більше, ніж весь світовий попит на такі продукти. Завдяки нашій технології в принципі ми могли б вирішити проблему пластикових відходів практично за одну ніч.

Я здогадуюсь, що ви як скалка в очах промисловості, що виробляє пластиковий посуд?

Судячи зі зростаючої кількості запитів, що надходять до нас з компаній, що спеціалізуються на виробництві пластикових тарілок, ми сприймаємося як надія.

У скільки країн Ви продаєте свою продукцію? Хто є головним одержувачем?

На даний час, в невеликих або більших партіях, наша продукція охоплює більше 40 ринків у всьому світі, хоча, звичайно, ми продаємо найбільше в Європі. Наші продукти можна знайти, серед інших, на прилавках великих роздрібних мереж у Чеській Республіці та Словаччині, Швеції, Румунії та Нідерландах. Продукцію Biotrem все більш охоче обирають підприємства громадського харчування, організатори великих заходів та фестивалів, ресторанів. Вони тестуються польською IKEA. Ми також проводимо попередні переговори з великою польською мережею автозаправних станцій.

Ваші найближчі плани це

Ми хочемо швидко збільшити виробничі потужності, як за рахунок власних інвестицій, так і спільної співпраці з зовнішніми партнерами.

У наступні 5 років ми хочемо мати виробничі потужності в Європі, Америці, Азії та Австралії. Через активний маркетинг та розширення дистриб'юторської мережі, ми хочемо мати можливість поставляти свою продукцію в більшість великих роздрібних мереж у світі.

Ми також думаємо про запуск ліцензійної програми, яка буде цікавою пропозицією в основному для великих млинів, які мають практично необмежений доступ до сировини.

+2
100
RSS
13:51 (відредаговано)
+2
Пан Тимур мене знову розкритикує за приховану рекламу, але ця ідея, на мою думку, геніальна. В Україні вирощується так багато пшениці, і млинів та зернообробних заводів теж багато, і відходів теж багато утворється. А ця технологія дозволяє і відходи переробити і від пластику відмивитися.
Жаль, що не маю достатньо грошей, я б сама такий завод відкрила.
Та не критикуватиму я, заспокойтеся! _сміюсь
Тим паче, я сам готував подібну статтю для «Часу і Подій», тільки вони її не опублікували…
16:35 (відредаговано)
+3
Дякую, Дзвінко. Схожий винахід зробила була українська учениця. Ідея зрозуміла мені. Крохмаль, який є в зерні — це основа клею. Затверділий клей цей міцний. У висівках є тверда лушпинка-оболонка зерна і і трохи крохмалю. Що треба: запарити висівки і спресувати у певній формі. Після сушки вийде міцна тарілка або ложка. Що добре: в кожному великому млині можна організувати це виробництво. От цікаво, яка собівартість таких виробів і ціни в порівнянні із пластиком?
16:38
+3
Ще добре, що відходи харчів з такими тарілками охоче поїдатимуть свині!
23:17
+1
Геніальна ідея! А ще можна використовувати макух (відходи соняшникового насіння). Коли його пресують виходить досить таки твердий матеріал, правда чорний — не дуже естетично виглядає.

Випадкові Дописи