До Гармонії - Разом!      Детальніше про сайт

У ЩО ВІРИТЬ ХРИСТИЯНИН? (коротко)

У ЩО ВІРИТЬ ХРИСТИЯНИН? (коротко)

У ЩО ВІРИТЬ ХРИСТИЯНИН? (коротко)

Християнин вірить у єдиного Бога Отця-Вседержителя, Творця неба і землі і всього видимого і невидимого, а також у те, що Бог створив людину, схожою на Себе.

Перші люди порушили Божу заборону і пізнали добро і зло. Щоб люди не жили вічно, Бог вигнав їх із раю, прирікши на тяжку працю, а жінку — на муки і страждання, а разом прокляв і землю.

За їжу Бог визначив людям плоди від рослин, а тварин призначив служити їм. Божі сини полюбили вродливих дочок людських і ті народили велетнів; люди почали блудити і творити зло. За це Бог позбавив людей Свого Духа і визначив вік людський у 120 літ.


Потім Бог вигубив потопом усе живе на землі крім родини праведника Ноя та всього живого по парі. Після потопу Бог надав у їжу людині і тварин, а лише для Себе пожадав кров і душу всього живого. Відтоді веселка нагадує людям, що Бог більше не буде губити людей потопом.

І був на всій землі один народ і одна мова і слова одні. Передбачивши, що внаслідок праці для людей не буде нічого неможливого із того, що вони задумають, Бог змішав мови людей і розпорошив їх по поверхні всієї землі.


Бог уклав Заповіт із Авраамом, що той визнає Його за свого Бога і буде дотримуватися дороги Господньої, щоб чинити справедливість і право, а Бог учинить Авраама батьком багатьох народів і дасть його нащадкам землю від Нілу до Євфрату.

За гріхи Бог спопелив Содом і Гоморру. Яків боровся з Богом і подужав. За 40 років блукання пустелею Бог дав євреям 10 Заповідей і Закон для життя. А за порушення Закону — смерть. Порятунок від покари за гріх — жертва Богу. Євреї порушили Заповіт і Закон, а тому Бог сказав, що людина вернеться порохом у землю, а Дух вернеться до Бога.

Щоб остаточно не відмовитися від обраного народу і водночас, щоб відбулося покарання за провини Його народу, Бог посилає на землю Свого Сина-Слово, втілює Його, як людину і віддає на смерть як жертву Самому Собі.
Христос воскрес на третій день після розп”яття, вознісся на небо і сидить праворуч Отця. Замість Себе Христос послав на землю Духа Святого, щоб просвіщати свою Церкву. Царство Боже знаходиться всередині кожної людини. Якщо людина вірить у Христа і Його Отця, то на Суд не приходить, а переходить від смерті до життя, втрачаючи земне тіло і зодягаючись у Дух. Але ця віра можлива лиш при народженні людини згори за волею Божою. Та ділами не заробиш Царства Небесного. Треба дотримуватися посту і таїнств.
Буде: друге пришестя Христа на землю, ув”язнення на 1000 літ Лукавого, а земля управлятиметься безпосередньо Христом. Потім Бог звільнить Лукавого і згодом спопелить його і спокушених ним людей в Армагедоні. Померлі воскреснуть і буде Страшний Суд: Його святі отримають вічне і невимовне блаженство у Царстві Небесному, а грішники горітимуть у вічному вогні.
Хто ж врятується? Здається, що ніхто… Але все у волі Божій! А м і н ь. (або)
Хай буде!

+3
529
RSS
17:57
+2
Друже Тимуре, ти як ті краплини води, які роздовбали камінь. Я таки знайшов БЛОКНОТ серед програм (стандартних, службових). Скопіював давню свою, здається ще 2000 року, розвідку і помістив спочатку в БЛОКНОТІ, а вже звідти переслав на СВІТОЧ. Рядки не злипаються! Дякую, друже, за наполегливість! А от Клеанер, Доброславе, мені ніяк не дається: все мене відсилають кудись на очистку одягу.
21:37
+2
Зверніть увагу, що в цій публікації немає відступу між абзацами, від цього текст трохи втрачає свій вигляд. Це наслідок очищення тексту в блокноті. Але це вже «пів біди». Краще ніж злиті слова Тому якщо з якоїсь дивної причини не можете зайти на html-cleaner.com, то можете очищати текст через Блокнот.
Із цією бідою можна навіть боротися
І навіть двома різними способами:

  • механічно — пробивати порожній абзац між двома рядками;

  • форматно — відформатувати перший абзац у вмонтованому редакторі Світоча, виставити курсор в кінець цього абзацу, натиснути «Делейт», щоб злити абзаци, потім «Ентер», щоб їх знов роз'єднати (але вже другий абзац буде відформатований як слід)… і так далі, з усіма абзацами...



Але я не ризикую засмічувати мізки нашому другу Анатолію такими тонкощами: нехай хоч якось опанує вже те, що вивчив!
22:13
+1
І навіть двома різними способами:

Ага, порахуйте скільки рухів потрібно зробити щоб виправити текст цими способами, особливо якщо матеріал великий І це при тому що можна за 5 секунд очистити його через html-cleaner або інший подібний сервіс.
22:16
+2
механічно — пробивати порожній абзац між двома рядками;

Це трохи не те. Тому що по правильному відступ між абзацами має бути менший ніж у випадку з порожнім абзацом між двома рядками. Так набагато гарніше текст виглядає.
Але це вже тонкощі, не обов'язково їх дотримуватись. Зміст матеріалу в будь-якому випадку важливіший ніж форма його подачі.
18:04
+1
Ну дуууже коротко!!!
18:12
+2
Це концентрат. Його навряд чи переповість хоч десята частина християн. А чим би ти доповнив цей перелік основ, у які вірять християни?
По-перше, я би не доповнював, а швидше виправляв написане тобою. Бо ти трохи не так, як слід на мою думку, розставив акценти.
Але біда в тім, що я ж сам не православний християнин! У мене будуть єврейські акценти…

Тому це не варто робити: все одно я не виправлю твій матеріал з точки зору «чистого» християнина!

От хто міг би це зробити — то це наш друг astronom1987. Але щось я давненько не бачив його на Світочі…


По-друге, ось тобі на допомогу католицький Символ віри зі змінами 1014 року — з додаванням формули «Filioque» (нагадую, саме церез цю формулу почався формальний розкол католицизму і православ'я):

Вірую в Єдиного Бога, Отця, Вседержителя, Творця неба і землі і всього видимого і невидимого.
І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, єдинородного, від Отця рожденного перед усіма віками.
Світло від світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.
Він задля нас людей і нашого ради спасіння зійшов із небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.
І був розп'ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований.
І воскрес у третій день, згідно з Писанням. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця.
І вдруге прийде судити живих і мертвих, а Його царству не буде кінця.
І в Духа Святого, Господа животворного, що від Отця (і Сина) ісходить; що з Отцем і Сином рівнопоклоняємий і рівнославимий, що говорив через пророків.
В єдину, святу соборну й апостольську Церкву.
Ісповідую одне хрещення на відпущення гріхів.
Очікую воскресіння мертвих і життя майбутнього віку. Амінь


А ще ти пишеш:

Його навряд чи переповість хоч десята частина християн.

Наскільки мені відомо, цей Символ віри зразкові католики вчать напам'ять — так, щоб від зубів відскакувало! Тому повторять, я так думаю…
07:50
+2
Друже, у мій концентрат входить СИМВОЛ ВІРИ. Отже це вже СУПЕРКОНЦЕНТРАТ світогляду християнина. І ось цей світоглядний суперконцентрат і відскакує від зубів у католиків. Перечитуючи цей допис дружині, отримав запитання: 1. Чи справді Бог пожадав собі КРОВ І ДУШУ ТВАРИН, а людям віддав на їжу їхні тіла? 2. Написано, що Бог ЗМІШАВ МОВИ ЛЮДЕЙ і після цього сталася мовна багатоманітність. Спочатку була одна мова і народ один. Якщо змішувати слова однієї мови, то одна мова й залишиться. Якщо слово це зерно мови, то вся мова схожа на відро пшениці. Як не змішуй зерна, а вміст відра залишиться. І навпаки: коли є багато мов, то коли змішати мови (слова), то вийде всеземний суржик. Щось схоже на есперанто.
Люблю гострі запитання
Давай-но розберемось…

1. Чи справді Бог пожадав собі КРОВ І ДУШУ ТВАРИН, а людям віддав на їжу їхні тіла?

Наскільки я розумію, мається на увазі оця цитата:

Усе, що плазує, що живе воно, буде вам на їжу. Як зелену ярину Я віддав вам усе.
Тільки м'яса з душею його, цебто з кров'ю його, не будете ви споживати.
А тільки Я буду жадати вашу кров із душ ваших, з руки кожної звірини буду жадати її, і з руки чоловіка, з руки кожного брата його Я буду жадати душу людську.

(Бут. 9:3-5)

Звідси робиться висновок про «кровожерливого» єврейського Бога, який кайфує від крові принесених Йому в жертву тварин…
Мені такий умовивід нагадує відомий анекдот про Вовочку, який вночі зазирнув у спальню батьків, звідки вийшов ошелешений і мовив: "І ці люди забороняють мені длубатися в носі!.."

Ось логіка Вовочки: «Дорослі забороняють мені длубатися в носі, бо я малий. Тим не менш, дорослий тато длубається в дорослій мамі! А все тому, що вони дорослі, а я малий!!! Длубатися в носі — то є ознака дорослості… От виросту, стану дорослим — длубатимусь в носі досхочу». Але це умовивід дитини. І дорослим він видається смішним. Тому ця історія є анекдотичною… Бо справжньої логіки поведінки дорослих Вовочка явно не розуміє.


Тепер повернімося до вашого з дружиною запитання. Прочитали ми Книгу Буття, глави 1-9. Що бачимо загалом? Спочатку Бог створив землю, як райський сад, в якому не було (!!!) смерті. Земля була заселена різноманітними тваринами. Господарем над всім цим творінням було поставлено першу людину — Адама, з плоті згодом якого було створено Єву. Але далі відбулося гріхопадіння людей — рай було втрачено, у світ прийшла (!!!) смерть. В якості їжі людині призначаються «плоди землі». Вже діти Адама і Єви почали вбивати одне одного. Далі — більше… Бог спробував винищити занепалий людський рід і знов відродити його від Ноя. І саме тут фіксується момент, коли людині було дозволено їсти м'ясо, за одним винятком:

Тільки м'яса з душею його, цебто з кров'ю його, не будете ви споживати.

(Бут. 9:4)

Що бачимо? До гріхопадіння людей Бог взагалі не передбачає смерті. Він абсолютно добрий і анітрохи не кровожерливий. Після «перезапуску» людства він нібито абсолютно злий і кровожерливий всього лише тому, що нібито зажадав собі кров і душу тварин…

Перепрошую, це логіка анекдотичного Вовочки!

Бо в результаті гріхопадіння змінився не Бог (адже Він є абсолютним, незмінним) — змінилася людина! Змінився погляд людини на Бога!!! До гріхопадіння людина бачила Бога як абсолютно доброго й анітрохи не кровожерливого. Після гріхопадіння й «перезапуску» людства від Ноя в очах людини раптом звідкись постає образ «небесного кровожери» лише на тій підставі, що Бог заборонив людині їсти м'ясо з кров'ю, яка є душею тіла. Людина мислить таким чином:
Ага! Ці дорослі забороняють мені длубатися в носі, бо той випадок, коли тато длубається в мамі, є ознакою дорослості!!! Вони хочуть помикати мною, тому забороняють… Нічого, нічого: от виросту і длубатимусь в носі досхочу.
Ага! Бог заборонив мені вживати кров («душу тіла») в якості їжі, бо хоче вживати її Сам!


Але давай-но поглянемо на ситуацію не з точки зору людини, а з точки зору Бога!!!
Від початку Бог створив рай, в якому не було смерті. Фінальна мета Бога — знов повернути світ до того стану, коли смерті не буде:

і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося!

(Об'явл. 21:4)

Які етапи передбачені на цьому шляху?
Насамперед, віддати людині в їжу плоди землі:

І до Адама сказав Він: За те, що ти послухав голосу жінки своєї та їв з того дерева, що Я наказав був тобі, говорячи: Від нього не їж, проклята через тебе земля! Ти в скорботі будеш їсти від неї всі дні свойого життя.
Тернину й осот вона буде родити тобі, і ти будеш їсти траву польову.

(Бут. 3:17-18)

Але якщо найстарший син Адама і Єви — Каїн був землеробом (отже, точно виконував настанову Бога), то середній Авель був скотарем:

І був Авель пастух отари, а Каїн був рільник.

(Буття 4:2)

Опаньки, здрасьтє — приїхали!!! Чи розводив Авель скот суто з етичних міркувань?! Мабуть що ні… Якщо він тільки пив молоко, сметаною з маслом заїдав — це вже вживання продуктів молочарства. А якщо м'ясце їв?! Ну, це вже, мля, воопше!!! © А міг же, міг, оскільки:

І сказав Бог: Нехай земля вродить траву, ярину, що насіння вона розсіває, дерево овочеве, що за родом своїм плід приносить, що в ньому насіння його на землі. І сталося так.
І земля траву видала, ярину, що насіння розсіває за родом її, і дерево, що приносить плід, що насіння його в нім за родом його. І Бог побачив, що добре воно.

(Бут. 1:11-12)

І сказав Бог: Нехай видасть земля живу душу за родом її, худобу й плазуюче, і земну звірину за родом її. І сталося так.

(Бут. 1:24)

Бачиш «дірку»?! І рослини — це «плоди землі», й тварини — також «плоди землі»!!! З суто формальної точки зору, Авель нічого не порушував: бо і молоко, і сметана, і масло, і навіть м'ясо — все це також «плоди землі»!!! Як і «трава польова»…
Та Бог все ж таки, мабуть, не мав на увазі м'ясоїдство людини від початку. І от саме щоб привести світ до первісного стану (коли «смерті не буде») потрібно виконати певну програму вдосконалення занепалого світу:

  • дозволити Ною і його нащадкам споживати м'ясо (бо починаючи від скотаря Авеля, люди вже полюбили їсти м'ясце), але заборонити вживати в їжу кров (це і є наше спірне Бут. 9:4)

  • виділити з-поміж нащадків Ноя «народ, який буде поміж інших народів», якому буде дана заповідь «не вбивай!» (Вих. 20:13)

  • в середовище цього народу колись буде посланий Месія, який накаже Своїм послідовникам: «Ви чули, що було стародавнім наказане: Не вбивай, а хто вб'є, підпадає він судові. А Я вам кажу, що кожен, хто гнівається на брата свого, підпадає вже судові. А хто скаже на брата свого: рака, підпадає верховному судові, а хто скаже дурний, підпадає геєнні огненній» (Матв. 5:21-22)

  • і вже учням Месії можна нарешті «повісити моркву», пообіцявши після апокаліпсису "і не буде вже смерти" (Об'явл. 21:4)


Ось про що йдеться, зрозумів?! А ви жахаєтесь: мовляв, Бог пожадав собі КРОВ І ДУШУ ТВАРИН… Та Богові й без того належить все творіння з усіма тельбухами — навіщо ж Йому жадати те, що й без того Йому належить?!

Ні-ні, мої золотенькі: Бог просто огородив людину від споживання крові, щоб згодом заповідати людям «не вбивай!», щоб згодом навчити людей не гніватися навіть на ворогів своїх, щоб нарешті повернути світ до стану, коли смерті не буде… От і все, про що йдеться!
2. Написано, що Бог ЗМІШАВ МОВИ ЛЮДЕЙ і після цього сталася мовна багатоманітність. Спочатку була одна мова і народ один. Якщо змішувати слова однієї мови, то одна мова й залишиться. Якщо слово це зерно мови, то вся мова схожа на відро пшениці. Як не змішуй зерна, а вміст відра залишиться. І навпаки: коли є багато мов, то коли змішати мови (слова), то вийде всеземний суржик. Щось схоже на есперанто.

Написано буквально наступне:

Тож зійдімо, і змішаймо там їхні мови, щоб не розуміли вони мови один одного.
І розпорошив їх звідти Господь по поверхні всієї землі, і вони перестали будувати те місто.

(Бут. 11:7-8)
Себто, поруч із «змішуванням» написано також про «розпорошування»!!! Отже, для початку єдине людство, що мало єдину мову, було розділене поміж собою мовними бар'єрами. А вже потім носії різних мов були перемішані поміж собою.
09:24
+2
Читаючи це, лише хочеться сказати перефразовуючи одну відому фразу — «Дякую тобі Боже за те, що я не християнин»
17:57
+2
Тимуре, я ще раз перечитав Біблію за твоїм посиланням. Послідовність дій Бога така:
1. На всій землі БУВ ОДИН НАРОД І МОВА ОДНА. Цей народ став випалювати цеглу і будувати місто. Таке їм вдавалося, бо вони розуміли одне одного;
2. Це стурбувало Бога, а саме, що надалі ЛЮДЯМ НЕ БУДЕ НІЧОГО НЕМОЖЛИВОГО;
3. Бог ухвалив завадити людям, які «розперезалися» і:
3.1 ЗМІШАВ ЇХНІ МОВИ, а потім-
3.2 РОЗПОРОШИВ ЇХ ПО ЗЕМЛІ і відтоді людство є системою багатьох народів. Отак саме.
Все так і сталося.
Я написав:

для початку єдине людство, що мало єдину мову, було розділене поміж собою мовними бар'єрами. А вже потім носії різних мов були перемішані поміж собою.

Ти написав:

3.1 ЗМІШАВ ЇХНІ МОВИ, а потім-
3.2 РОЗПОРОШИВ ЇХ ПО ЗЕМЛІ і відтоді людство є системою багатьох народів.

Ми дійшли згоди. Що саме тебе не влаштовує або ж влаштовує? Те, що Бог вкотре унеможливив людям тицяти наслинені пальці в розетку 220 В — чи покрокова послідовність Божих дій при цьому?..
20:08
+1
Дружина звернула увагу на те, що Бог ЗМІШАВ МОВИ в той час, коли мова була одна і всім зрозуміла. Тобто, одну мову не можна змішати! Можна було б зробити так, щоб всім просто заціпило.
Можна було зробити, як завгодно. Можна було навіть винищити всіх будівничих — наприклад, епідемією. Але з певних причин був обраний саме такий запобіжний захід, як змішування мов.
19:21
+2
Ага, був застосований запобіжний захід, як ЗМІШУВАННЯ МОВ. Друже, тут вжита МНОЖИНА: м о в и. Врахуй, Тимуре, був застосований запобіжний захід до єдиного народу з ОДНІЄЮ, всім зрозумілою мовою. Мені це не зрозуміло. Якщо тобі таке зрозуміло, то поясни на прикладі українців, як саме змішати українську мову, щоб утворилося кілька сот мов?
Взяти кількасот українських міст і трансформувати кожен місцевий діалект в окрему мову, щоб спільний словниковий запас не перевищував 25-30%.

UPD. Ось тобі відомий конкретний приклад. В українській мові слово «пічка» не несе ніякого лайливого контексту, тоді як в сербській і хорватській мовах «пичка» — це жіночий статевий орган:

Ще відомий приклад: порівняй українське "вродлива" й російське "уродливая".

UPD2. Письменник-учасник АТО Борис Гуменюк якось розповів наступну історію.

Одного разу вояки з різних регіонів нашої країни заради зміцнення фронтової дружби вирішили влаштувати спільну вечерю. Боєць із Франківщини запросив усіх на мандебурку. Рівненчанин вирішив принести до його мандебурки свою ріпку. А сам Гуменюк вирішив, що до мандебурки і ріпки пасуватиме картопля… В підсумку всі троє зійшлися… з суцільною печеною картоплею!!!

Якщо не віриш — ось тобі клапоть карти з регіональними назвами картоплі:
Картопля - карта

UPD3. Якось мені Роман Кухарук (він сам з Буковини) розповів про один кумедний випадок, як одна дівчина з Полісся приїхала в їхнє село до родичів і захотіла «прогулятися» додому до однієї з тамтешніх стареньких родичок. А та місцева бабця буквально із сльозами на очах казала, що у неї в хаті «гуляти» не можна — бо немає місця. В підсумку приїжджа дівчина образилась на стареньку, аж доки їй не пояснили, що «гуляти» на місцевому діалекті означає «танцювати».
07:25
+2
Це, вірогідно, вже зроблено й на основі давньоукраїнської виникли всі слов«янські мови, литовська і навіть санскрит, але не китайська + інші.
Це, вірогідно, вже зроблено й на основі давньоукраїнської виникли всі слов«янські мови, литовська і навіть санскрит...

А цього достатньо, щоб завадити одному конкретному будівництву!


але не китайська + інші

Як знати, як знати…
Моя дружина свого часу була в Китаї, тож перед поїздкою вивчила бодай трохи китайських слів. І знаєш, що виявилося? "Лю" китайською означає "шість", "ся" — "креветка", отже "Люся" — це "шість креветок"…
09:15
+1
Шановний БАР! (Друг Тимур і не здогадується, до кого це я звертаюся
А ти розшифруй, бо мені на думку спадає лише префікс «бар-», що арамейською мовою означає «син такого-то». Наприклад, ім'я «Варфоломей» (або «Бартоломей», «Бартоломео», «Бартолом'ю») означає насправді «бар-Толмай»«син Толмая».

Ще приклад: в єврейській історії є такий відомий персонаж — Шимон бар-Когба, ватажок антиримського повстання, наслідком якого стала ліквідація єврейської державності на довгі 18 століть. Отже, насправді цю людину звали «бар-Косба». Його прибічники, включно з ребе Аківою, називали свого вождя «бар-Когба» — «син зірки». Недруги навпаки іменували «бар-Козіва» — «син брехні».
14:03
+2
А є ще БАР-мен, БАР-а-БАН і багато іншого, бо наша мова таки багата. Тож, друже, є над чим поміркувати
19:10
+2
Дякую. Я зрозумів, що ластівки прилетіли.

Випадкові Дописи