В центрі Одеси почали вирощувати полуницю

В центрі Одеси почали вирощувати полуницю

Незважаючи на морози і негоду, в Одесі серед зими вирощують полуницю. Так підприємливі одесити почали впроваджувати популярний в усьому цивілізованому світі напрямок урбаністичного фермерства. Про те, як це працює — в матеріалі Андрія Анастасова.

Діловий центр Одеси, продовольчий ринок. І прямо на даху корпусів величезні — шістсот квадратів — теплиці під прозорим куполом. Тут підприємці отримали перший урожай полуниці: дешевої, якщо порівнювати з імпортною — і екологічно чистої. Потрібні параметри — витримуються за допомогою автоматичного обладнання. Це режим краплинного зрошення, температура і вологість повітря, вміст мікроелементів у воді.

Ось це обладнання дозволяє протягом хвилини повністю поливати полуницю. Подали програму саме по полуниці — і вона сама вибирає і дає.

За проектними розрахунками, з п'яти тисяч кущів — за кілька вегетаційних періодів — планують зібрати п'ять тонн соковитої і солодкої полуниці. Запилюють рослини природним способом джмелі. Комахи живуть в спеціальному вулику — і вилітають на грядки, як на роботу.

«Це ще один показник того, що полуниця чиста бо якщо тут буде хімія — то джміль не сідає на квітку», — говорить Гарік Бабоян, заступник керівника підприємства концерну.

Проект стартував у вересні. Устаткування налаштовували голландські та данські фахівці. Вибором місця були здивовані: мовляв, не очікували від українців настільки сміливих експериментів в області урбаністичного фермерства. Співробітники теплиці і самі приємно здивовані результатами.

«Ви не уявляєте! Коли я заходжу сюди і бачу ці квіти, таке море задоволення, ніби я зараз повинен зірвати і подарувати комусь, ось так принести радість», — говорить Самвел Барсегян, заступник директора проекту.

Зараз тут намагаються зайнятися й іншими культурами: салатом, цибулею. У майбутньому ж, коли придбають необхідний досвід — планують побудувати ще дюжину таких теплиць, щоб вирощувати овочі з ягодами. На базі однієї з них збираються навіть відкрити вегетаріанське кафе.

"І будь-який клієнт заходить, сам собі вибрав помідорчик, огірок, підійшов до бармена і сказав, як він хоче: якими шматками, якою олією, скільки солі, скільки чого, сідає — їсть", — говорить Едуард Хачатрян, керівник підприємства.

Чи приживеться сільгоспвиробництво в міському середовищі — покаже час. В крайньому випадку, перший урожай полуниці — покупці вже охоче розбирають.


Шкода, що выдео з цього сайту сюди не вставляэться, а на Ютубі його нема.

Ширше розкриття теми тут

+2
386
RSS
15:40
+1
Теплиці в місті? А чого ж! 5 тон полуниці не треба буде перевозити із села в місто. Дякую, Дзвінко, за цю позитиву новину в новому році!

Випадкові Дописи