До Гармонії - Разом!      Детальніше про сайт

Брахман, корова і закон карми

Брахман, корова і закон карми
Джерело матеріалу:

Вайшнавська притча

Один молодий саньясі, подорожуючи, прийшов в будинок до одного заможного брахмана. Саньясі зазвичай ночують в будинках брахманів, тому що у них можна отримати чисту їжу. Але деякі саньясі дають обітницю не заходити до будинку взагалі. І тому брахмани розміщують у дворі для них спеціальне ліжко.

Отож цей брахман провів гостя і поклав на таке ліжко у дворі. Дружина брахмана омила його стопи, тоді молодий саньясі спокійно заснув. Але вночі він прокинувся від того, що відчув, як його хтось будить. Він розплющив очі й побачив біля свого узголів'я дружину брахмана. Вона стояла перед ним з розпущеним волоссям, спокусливо одягнена.

— Бог любові не дає мені спокою, — сказала вона. — Коли я обмивала твої стопи, стріла любові встромилася в моє серце. Я намагалася заснути, я намагалася щось зробити, але у мене нічого не вийшло. Ти ж знаєш, що для того, щоб звільнитися, потрібно позбутися усіх матеріальних бажань, тож прошу тебе, визволи мене від цього бажання.

Молодий і на свою біду дуже красивий саньясі подумав: «Боже мій, що ж мені робити?» Він спробував проповідувати їй:

— Що ж ти робиш? Ти порушуєш всі закони! Ти зраджуєш своєму чоловікові, а я ніяк не можу порушити дані мною обітниці. Будь ласка, відмовся від своїх бажань.

Але Кама (Жадання) в її серце вже повністю опанував нею, і вона нічого не хотіла більше чути, вона повністю сп'яніла від кохання. Коли вона зрозуміла, що її бажанням не судилося збутися, вона в гніві відвернулася від нього і втекла до будинку.

За якийсь час нещасний саньясі почув жахливі крики. Спочатку він почув чоловічий крик, а потім — жіночий. Він вбіг до будинку і побачив, що жінка через лють вбила свого чоловіка. Вона стала кричати і скликати всіх людей з села. Коли усі збіглися, вона сказала:

— Подивіться на цього лицеміра, на цього саньясі. Він скористався нашою гостинністю, він прийшов до нас в будинок, а коли настала ніч — вирішив спокусити мене. І щоб мій чоловік не заважав йому в цьому, він убив мого чоловіка! Тепер судіть його і робіть з ним все, що хочете!

Нещасного саньясі схопили і привели до махараджі, до правителя цієї місцевості. Але за правилами саньясі не можна стратити, тому махараджа, порадившись зі своїми помічниками, вирішив відтяти йому ліву руку, щоб всі могли бачити, що він скоїв щось неправедне.

Отож цьому юнакові відрубали руку, і він відправився далі своїм шляхом. Але тепер одна думка не давала йому спокою. Ще якийсь час тому він йшов спокійно, думав про Бога, і нічого не віщувало біди. Однак, раптом сталася ця неймовірна історія. На його очах якась жінка домагалася його, потім сталося вбивство, потім його звинуватили у вбивстві і відтяли руку. Він нічого не міг зрозуміти і почав благати Бога:

— Боже, мабуть це все — наслідки моїх минулих гріхів, але я ніяк не можу зрозуміти, через що це сталося. Я прошу тебе, будь ласка, поясни мені, через що це сталося.

Так він йшов цілий день і молився, а коли настали сутінки — заснув і побачив сон. У цьому сні він побачив себе, але в іншому тілі. Він побачив, як робить обмивання в річці. І вже після обмивання, в той момент, коли настав час прочитати мантру Гаятрі, з лісу, що розкинувся неподалік річки, вибігла корова в неймовірному жаху. Вона перебігла через річку і помчала в ліс на іншому березі. За якийсь час з цього ж лісу вибіг чоловік з мечем в руці, м'ясник, і, побачивши брахмана, запитав:

— Агов, брахмане, чи не бачив ти корову, яка втекла від мене?

І тут брахман опинився в незручному становищі, оскільки не знав, як йому вчинити. Сказати правду або обдурити? Сказати правду про те, куди побігла корова — або порушити свою обітницю правдивості?.. Й тоді він подумав: «Все одно це карма живих істот, це карма між м'ясником та коровою. Якщо корові судилося померти від його рук, вона все одно помре. Я не маю порушувати свою обітницю». Тому він вказав своєю рукою, куди втекла корова.

У цей момент він прокинувся. І коли прокинувся, то зрозумів, що корова в цьому житті народилася жінкою, яку він зустрів, а м'ясник став її чоловіком, тому вона вбила його. А той брахман, який показав своєю лівою рукою, куди втекла корова — позбувся її.

+1
345
RSS
16:57
+1
Є талмудична мудрість: «Рятуючи життя, рятуєш Всесвіт» ©
Хоча тут мається на увазі життя людини, а не священної корови…

Тим не менш, збрехати заради збереження [людського] життя — це найлегший спосіб його зберегти. Тоді гріх брехні перетворюється на свою протилежність — на благий вчинок.


P.S. До речі, через це згадав одне оповіданнячко сучасного ізраїльського автора…
21:16
+2
Гарна, Тимуре, публікація. Навіть не забули відтяти руку, яка в попередньому втіленні вказала правдивий напрям.
От в тім-то й сіль притчі!
22:40
+2
Занадто фанатичне ставлення до деяких так званих духовних речей (типу чесності, порядності і т.д) таке саме шкідливе, як і залежність від матеріальних речей.
Іноді треба бути простим і щирим, немов дитина

Випадкові Дописи