До Гармонії - Разом!      Детальніше про сайт

Хижа (Хатинка)

Хижа (Хатинка)

Фільм створено на основі однойменнної книжки Вільяма Пола Янга, яку він видав власним коштом, а вже через рік вона стала бест-селером.

Коли наше життя складається більш-менш нормально, ми почуваємося сильними і нам здається, що Бог нам не потрібний. Але коли життя летить під три чорти, і все розсипається на очах, ми кидаємося на пошуки Бога і сенсу життя.

Рік виходу фільму:
2017
Назва фільму мовою оригіналу або дубляжу (перекладу):
The Shack
Анотація до фільму:

До останнього моменту герой драми Хатина, Мак, вважав себе щасливою людиною. У нього була дочка Міссі, яку він дуже любив і робив все для того, щоб його дитина стала щасливою. Але одного разу дівчинка безслідно зникає. На її пошуки тут же відправляються поліцейські. Проте, ніяких слідів присутності Міссі в окрузі не виявляється. Знаходять лише її одяг в старій хатинці далеко в лісі, в горах. Охоронці правопорядку вибачаються перед Маком за свої безплідні пошуки і закривають справу про зникнення. І якщо він сам не дізнається таємницю, за нього це не зробить ніхто. Родина на межі розпаду через загальну депресію та почуття провини. Це відбувається до тих пір, поки в будинку чоловік не виявляє лист, в якому його запрошують на зустріч в ту саму хатинку в горах. Певно, хтось знає про місце, де сталося вбивство дівчини, і вирішив видати його батькові. Вивчивши лист, Мак направляється в віддалену занедбану хатину. Є підозра, що саме тут Міссі провела останні години свого життя. Але кому знадобилося вбивати безневинну дівчинку, яка за все своє життя не зробила нічого поганого? Це і належить з'ясувати Маку.

Трейлер фільму:

Англійською

Російською

Перегляд фільму:

На Ютубі є повна версія фільму з російською озвучкою. Але в мережі можна знайти й українську.

+2
15:15
26
RSS
07:50
+2
Двогодинний фільм. Подивився. Сучасна Америка. Релігійна громада. Протестанти. Провадиться думка: Бог відповідальний за ВСЕ, але люди не гинули б на Землі, якби не Зло. Не переконливо.
Про фільм:

Коли наше життя складається більш-менш нормально, ми почуваємося сильними і нам здається, що Бог нам не потрібний. Але коли життя летить під три чорти, і все розсипається на очах, ми кидаємося на пошуки Бога і сенсу життя.

Враження друга Анатолія від перегляду:

Провадиться думка: Бог відповідальний за ВСЕ, але люди не гинули б на Землі, якби не Зло.

Цитата з Нагірної проповіді:

Блаженні вбогі духом, бо їхнєє Царство Небесне.
Блаженні засмучені, бо вони будуть утішені.
Блаженні лагідні, бо землю вспадкують вони.
Блаженні голодні та спрагнені правди, бо вони нагодовані будуть.
Блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть.
Блаженні чисті серцем, бо вони будуть бачити Бога.
Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть.
Блаженні вигнані за правду, бо їхнє Царство Небесне.
Блаженні ви, як ганьбити та гнати вас будуть, і будуть облудно на вас наговорювати всяке слово лихе ради Мене.

Про що говорить Христос? Що це за 9 «блаженств»? Це ті 9 духовних станів, у яких людина шукає Бога і приходить до Нього. Бо коли все добре… точніше, коли все «саме по собі йде добре» — людина Бога не шукає. Лише коли у неї стається душевний/духовний злам, то для залагодження ситуації починається пошук вищих сил, здатних її виправити.
_не_знаю
Наскільки я розумію, герой фільму підпадає під перші два «блаженства»: після зникнення дочки він або «вбогий духом» — або, швидше, «засмучений». Отож і починає шукати Бога… Нічого дивного. Але біда в тім, що цитата з Нагірної проповіді прочитується в описі фільму, але не у враженні друга Анатолія…
_не_знаю
Це зайве підтвердження, що т.зв. «християнське мистецтво» є слабким і немічним, що його продукція переконливо діє лише на вірян, але не на людей світських… А все тому, що «християнське мистецтво» працює рафінованими методами й розраховане на «духовних дітей», які потребують «духовного молока» та «перетертої їжі», як і справжні немовлята.
_чудово
Що ж, дякую другу Анатолію за попередження! Бо враження від «християнського мистецтва» я висловив після перегляду к/ф "Я Гавриїл": «нудота… здивування… веселощі… обурення...»
_нудно
Тепер я розумію, що за «бестселер» написав Вільям Пол Янг: це «християнський роман», який він видав власним коштом — але потім додаткові наклади розійшлися серед усіх американських єдиновірців! Оскільки ж в США їх багато, книга стала «бестселером». Ага… Не треба мені таких «бестселерів»! Краще писати про інше, ніж отакі «бестселери» штампувати…
10:09 (відредаговано)
+1
Почитав про першоджерело — роман «Хижа» в Вікіпедії. Лише дві цитати:

«Хижа» — це своєрідне запрошення до подорожі в серце Бога. Крізь сльози й радісні вигуки я дійсно змінився завдяки надзвичайній милості, з якою Вільям Пол Янг підняв завісу, що часто відокремлювала мене від Бога й себе самого. Із кожною сторінкою складні «варто» чи «ні», що спотворюють релігійні відносини, розсіювалися, тому що я вперше в житті зрозумів Отця, Сина й Святого Духа. Кетлін Слетері-Мошкау, The Huffington Post

Українською мовою Хижа вийшла у видавництві «Книгоноша» і була представлена на Київському міжнародному фестивалю християнської книги самим автором.

Зважаючи на підкреслене, переконливо (!!!) прошу: будь ласка, презентуючи на Світочі зразки «християнського мистецтва», пишіть, що це саме «християнське мистецтво»! Бо я вже збирався фільм переглядати — але як же ж добре, що цей удар взяв на себе друг Анатолій!.. _нудно Бо я зараз не в тому стані, щоб споживати подібне «духовне молоко»…
Пане Тимуре, оскільки Америка переважно християнська країна, а Голівуд — найпотужніша кіноіндустрія, то відсоток християнських фільмів значно переважає всі інші духовно-релігійні течії. Я б з великим задоволенням подивилася фільми про буддизм, індуїзм, всі течії мусульманства. А про юдаїзм художні фільми бувають?
14:48 (відредаговано)
+1
А про юдаїзм художні фільми бувають?

Авжеж бувають! Однак є два важливі моменти:
1. на відміну від християнства, юдаїзму в цілому не властиве прагнення навербувати якнайбільшу паству з будь-кого, аби лишень навербувати, тому юдаїзм — релігія доволі герметична, до самопіару не схильна;
2. через багатовікове буквальне дотримання заповіді щодо нестворення «кумирів» (зображень того, що на землі, що в повітрі та під водою) образотворче мистецтво в традиційному єврейському середовищі почало сяк-так розвиватися лише в ХХ столітті… втім, як і кінематограф! просто в неєврейському середовищі кіно спиралося на потужну традицію образотворчого мистецтва, якої в єврейському середовищі не було.
_не_знаю
А тому «художні фільми про юдаїзм» варто пошукати серед голівудських пеплумів, як-от:

"Десять заповідей" (1956)


"Соломон і цариця Савська" (1959)


"Ной" (2014)


"Вихід: Царі й боги" (2014)


Сюжети цих фільмів старозаповітні, ніякого християнства в часи Ноя, Мойсея і Соломона не було і бути ще не могло…
_не_знаю

UPD. А ось є ще не голівудський телефільм:
"Пророк Мойсей: Вождь-визволитель" (1995)
О. Дякую, буде що подивитися. Бо Гарі Поттер по десятому колу на Свята уже приївся.
До речі, Ноя я вже бачила.
До речі, Ноя я вже бачила.

Отож бо!
_чудово
Заходите у вікі-статтю "Пеплум" (укр.) / "Пеплум" (рос.) й обираєте, що душа зажадає!
_чудово
До речі, у цих статтях зазначений ще к/ф "Ірод Великий" — це той самий, який при звістці про народження Христа наказав вбивати немовлят… Все ж таки тут лише момент народження Ісуса, а в дорослому віці він вже мав справу з іншим Іродом. отож не знаю, наскільки к/ф "Ірод Великий" розкриває тему юдаїзму, бо інформації про цей фільм немає. Однак можете пошукати.
Зайшла я в рос Вікі і попала на ось таку фразу:
В Голливуде производство фильмов на библейские сюжеты возглавил известный своими консервативно-христианскими убеждениями Сесиль Блаунт Де Милль[1].

Я ж казала, що Голівуд в основній своїй масі є християнським. Вони будь-який сюжет, з будь-якої епохи, викрутять на християнство. Це особливість самого хритиянства, яке перемальовує у свої кольори любу культурну традицію: римську, кельтську, давньоруську.
_не_знаю Маємо те, що маємо! _не_знаю
17:05 (відредаговано)
+1
Якщо ж Вас цікавить юдаїзм доби розсіяння…
Що ж, подивіться, наприклад, к/ф "Тев'є" за Шолом-Алейхемом (США, 1939):



Або доволі свіжий х/ф "Скринька прокляття".


Або спектакль "Тойбеле та її демон" за Бошевіс-Зінгером:

А Тев'є у викнанні Богдана Ступки все таки найкращий
20:59 (відредаговано)
+1
Тев'є у виконанні Ступки найкращий, бо кінодіячі США відірвані від нашого ґрунту, а Ступка тут жив і працював. Просто я не рекомендував Вам «Тев'є Тевеля» з Богданом Ступкою тому, що всі й без того знають про цю його роль. Натомість про американський фільм «Тев'є» знають далеко не всі…

Випадкові Фільми