До Гармонії - Разом!      Детальніше про сайт

Мамалижник

Не знаю, по фен-шую я зробив чи не по фен-шую...

Вперше мене годував мамалигою Роман Кухарук, і було це чи то в 1996 році, чи може в 1997… Пам'ятаю лише, що жив він тоді в орендованому помешканні на Печерську поблизу заводу «Арсенал». Квартира являла собою одну величезну кімнату з кухнею і санвузлом, в кімнаті були лише старе нікельоване ліжко, стіл, кілька стільців і… книги! Огромезні стоси книг, навалені просто на підлозі, на столі, на одному зі стільців!!! Ото й усе житло...

Звісно, мамалигу Роман варив найпростішу, без всяких витребеньок: вода, борошно, олія, сіль — ото й весь рецепт! Потім різав ниткою застиглий круг — зовсім так, як це описано в «Прапороносцях» Олеся Гончара.

Повторювати найпростіший рецепт для своїх дівчат мені якось не хотілося, тому я спік цілий пиріг з мамалиги. З двома прошарками: один — це смажені гриби з зеленню й омлетною «бовтанкою», другий — терта бринза. 

На жаль, наша донька терпіти не може старої цибулі (а зеленої вдома нема) — інакше я б ще й цибулі додав. Дуже хвилювався, чи сподобається дівчатам мій мамалижник?..

Сподобався. Та ще й попросили наступного разу робити прошарки товстішими!.. Отож перепрошую, якщо приготував страву не по фен-шую, але собі в актив її заношу.

+2
22:10
30
RSS
22:11
+2
Сьогоднішній вечір — з новою стравою _соромлюсь
02:55
+2
Це вже не просто мамалига, а справжня кулінарна творчість. Виглядає апетитно цей мамалижник!. Опиши трохи докладніше. А наступного разу можеш зробити з солодкими прошарками, наприклад, із сливами та тертими горіхами.
03:47 (відредаговано)
+2
Будь ласка! Ось тобі рецепт:
_чудово _чудово _чудово

Мамалижник

Складові:
Основа
• крупа кукурудзяна — 2 склянки
• вода — 3 склянки
• сіль — 1 ч. ложка
• масло вершкове — 50 г
• олія рослинна — 2 ст. ложки

Начинка-скреб
• яйця — 2-3 шт.
• молоко і соус соєвий — по 1 ч. ложці
• олія рослинна — 1 ст. ложка

Начинка
• гриби (шампіньйони) — 3-4 шт.
• цибулина — 1 шт.
• зелень (кріп, петрушка) — 4-6 гілочок
• бринза — 100 г
• олія рослинна — для обсмажування
• сметана (для подачі) — за смаком

Приготування:
1. Зварити звичайну кукурудзяну кашу: в каструлю налити воду, додати сіль і вершкове масло, закип'ятити воду на плиті. Коли вода закипить — тонкою цівкою всипати в неї крупу, при цьому дуже інтенсивно помішуючи (щоб не каша не взялася грудочками). Щойно каша почне гуснути — одразу зменшити вогонь до межі і, продовжуючи інтенсивно помішувати, витримати кашу на малому вогні ще приблизно 10 хв. Потім вимкнути вогонь.
2. На сковороді обсмажити з рослинною олією дрібно нарізану цибулину — до золотистого кольору.
3. Вимити і дрібно нарізати зелень. Почистити гриби і нарізати їх тонкими пластинками. Обсмажити на сковороді в рослинній олії гриби із зеленню.
4. Виделкою збити яйця з молоком, соєвим соусом і рослинною олією, вилити на сковороду до грибів із зеленню і, помішуючи, підсмажити скреб.
5. Натерти бринзу на крупній тертці.
6. Форму для запікання змастити олією. На дно форми викласти рівним шаром ⅓ каші. Поверх викласти шар яєчного скреба з грибами і зеленню. Покрити шар скреба ще одним шаром ⅓ каші. Поверх викласти шар з тертої бринзи з обсмаженою цибулею. Покрити шар бринзи останнім шаром ⅓ каші. Поверх налити трохи рослинної олії, накрити форму для запікання кришкою.
7. Запікати в духовці при температурі 180°С протягом 45 хв., потім відкрити духовку і дати мамалижнику охолонути протягом ще 15 хв.
7. Подавати зі сметаною.
_пиячимо

Тільки врахуй, що я вже вписав до рецепту смажену цибулю так, якби я її справді додавав. Але через примхи нашої Люсі реально я зробив без цибулі…
Також на цей раз я брав всього 1 гриб і 1 яйце, отож прошарочок вийшов тоненьким. Це тому, що я загалом не знав, вийде у мене щось чи не вийде, тому взяв продуктів по-мінімуму — аби лише оцінити сполучення смаків. Звісно, якби я взяв більше грибів і яєць, було би ще смачніше! І я вже збільшив їхню кількість від «оціночної» до такої, як має бути в ідеалі.
09:02
+2
Дякую, друже! Треба буде спробувати.