До Гармонії - Разом!      Детальніше про сайт

Про смаки

Стислий теоретичний екскурс


До речі, коли став активно куховарити та розбиратися в рецептурі страв, то зробив для себе дивовижне відкриття щодо наявних різновидів смаків. Адже ще з часів школи ми знаємо, що людина розрізняє чотири основні смаки, а саме:

  • гіркий;
  • кислий;
  • солодкий;
  • солоний.

Більш того, в підручнику анатомії, здається, була навіть карта концентрації смакових рецепторів на людському язику. Приблизно отака:

Така бідність смакової «палітри» мене завжди розчаровувала. Ясна річ, що близько 90% інформації сучасна людина отримує завдяки зору, близько 10% — завдяки слуху, а на нюх, смак і тактильні відчуття лишається якась жалюгідна мізерія. Тим не менш, 4 смаки… Малувато буде! ©

Отож лише кілька років тому я дізнався, що окрім чотирьох базових, в сучасній кулінарії виділяють ще п'ять додаткових смаків:

  • умамі (в побутовому розумінні — соєвий і рибний соуси, м'ясо, сири пармезан і рокфор);
  • масний (в побутовому розумінні — сало);
  • пекучий (в побутовому розумінні — червоний і чорний перець);
  • прохолодний (в побутовому розумінні — ментол);
  • терпкий (в побутовому розумінні — міцний чай).

Якщо скласти базові й додаткові смаки разом — виходить дев'ять. О-о-о, це вже щось суттєвіше! Це мені подобається явно більше...

Автор:
Тимур Литовченко
+2
21:49
57
RSS
21:57
+2
Хто хоче — запам'ятайте додаткові смаки. _не_знаю Можливо, згодиться.
11:01 (відредаговано)
+2
Це корисна інформація!
В той же час, крім описаних другом Тимуром смаків, є і інші додаткові смаки.

Без додаткових подробиць згадаю, що під час навчання нам давали на язик деякі наркотики, щоб запам'ятали їх смак.

Конопля і маріхуана, при курінні, також створюють в роті специфічний смак.

Якщо ж взяти міцні спиртні напої: самогон (цукровий, буряковий); спирт, розведений водою; спирт з кока-колою; горілку; віскі; джин чистий і джин з тоніком… + різномаїття пива..., то кількість смаків дуже розширюється.


Цікаво, що наша киця Марго, яка була у нас з місячного віку, із задоволенням їла м'ясо (свинину, телятину і курку), курятину копчену, сало, сало копчене, рибу свіжу, рибу розморожену, рибу холодного і гарячого копчення…

А от з ковбасами була дуже перебірлива! Вона категорично відмовлялася їсти «Докторську» і подібні варені ковбаси. Одна знайома, яка теж дуже любить кішок, мені пояснила, що кішки відчувають у варених ковбасах сою, тому і не хочуть їсти ці ковбаси! В той же час, Марго із задоволенням їла напівкопчені ковбаси, буженину. Знаючи її смаки, я завжди, буваючи на різних тусовках, застіллях і корпоративах, прихоплював для Марго шматочки смачного. Так і пояснював — для Марго, моєї киці! _посмішка
для Марго, моєї киці! _посмішка

Ну так, це як для дитини! _чудово
11:42
+2
Що ж то за школа, де дають пробувати на смак наркотики?
11:49 (відредаговано)
+2
Що ж то за школа, де дають пробувати на смак наркотики?