УВАГА!   З 1 лютого діяльність спільноти "Світоч" переноситься в Telegram.

Сайт буде доступним ще довгий час, проте без нових публікацій.
Підписуйтесь та слідкуйте за новими публікаціями на нашому Telegram-каналі @svitoch_in_ua

Розібратися як користуватися Телеграмом або створити власний канал для подальшої участі в спільноті "Світоч" можете за ІНСТРУКЦІЄЮ. З правилами участі можете ознайомитися тут.

Якщо у Вас є якісь запитання, задавайте їх на сайті тут, або в групі підтримки в Телеграмі тут.

УПЦ МП лишається УПЦ МП

Верховний суд України (ВСУ) дозволив Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) зберегти свою назву. Про це йдеться в постанові суду від 11 грудня.


Таким чином, ВСУ погодився з позицією попередніх інстанцій та залишив без задоволення касаційну скаргу Мінкульту про перейменування УПЦ МП, яка повинна була вказати в своїй назві на приналежність до Російської православної церкви.

«Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які встановили, що реєстраційним органам заборонені будь-які дії щодо внесення відомостей до ЄДР про Київську митрополію УПЦ та її структурні релігійні організації до вирішення цього спору по суті», — йдеться в документі.

Джерело матеріалу:
+2
21:51
74
RSS
21:55
+3
В принципі, рішення ВСУ є очікуваним.
09:14
+3
До вирішення цього спору по суті — що це означає? Те, що УПЦ є структурним підрозділом московського патріархату ясне, як Божий день!. А ВСУ дозволяє УПЦ маскуватися й надалі!
10:11 (відредаговано)
+4
Ми продовжуємо жити в УРСР!

Ні вторгнення більшовицьких орд в Україну, ні Громадянська війна, ні Колективізація, ні Голодомор, ні анексія Криму і вторгнення російської орди на нашу землю — жодна з цих трагедій не навчила наше населення!

Ми продовжуємо вишукувати погане у поведінці німців у 1942-1944 рр.; стверджувати, що вони «не хотіли нас звільняти»; бачити у роботі в Німеччині тільки «рабську працю», а не допомогу і свій внесок у спільну боротьбу із сталінським режимом…

А самі абсолютно добровільно обрали шлях рабства і повернення під російську окупацію!

Люди не мають сили або здатності любити добро. Аби виникла така любов, необхідно, щоб змінилася людська природа. Потрібне втручання Бога, Який у Своїй благодаті мусить врятувати людину від духовної смерті, або, за іншою метафорою, від духовного рабства. Він має дарувати людині віру, духовно відродивши її серце і душу.

Наявність первородного гріха в доктрині морального безсилля, зумовленого загальною порочністю, передбачає, що люди — раби власних бажань, і що за своєю природою вони не мають ніякого бажання приходити до Христа. Інакше кажучи, люди, керуючись власними бажаннями, добровільно відкидають Христа: вони вибирають те, чого вони хочуть, позаяк бажання приходити до Христа вони не мають — якщо Бог не перетворив їхнє серце. От чому це безсилля називається не природним, а моральним.

Переважна більшість населення втратила національну ідентичність і расову гігієну, втратила моральні критерії, втратила духовність! Люди не бажають добра і добробуту для себе і для своїх дітей, не бажають жити за заповідями Христа!

Моісей водив народ по пустелі 40 років, щоб помер останній, народжений в рабстві.

Населення ж наше перебуває в духовному рабстві вже 102 роки!
Раби плодять рабів! Раби виховують рабів!


Але рабів до Раю не пускають! Пам'ятаймо це.
13:07 (відредаговано)
+3
Друже Володимире, ти пишеш: щоб змінилася людська природа, потрібне втручання Бога. І я з тобою згоден. Так і є. Насправді, Земля є школою, в якій люди — учні. Людське життя є суцільним випробуванням. Ці випробування від найжорстокіших воєн до побутових спокус нам, як персонально кожному, так і народам, організовуються БІ. Це схоже на металургію, коли з аморфної руди виплавляється залізо, з якого вогнем і льодом гартується сталь. У цьому процесі людина має стати духовно гартованим і незламним стержнем.
Ач як тебе потягнуло «на металургію» після моєї свіжої «металургійної» публікації!
_стежу _наляканий _стежу _наляканий _стежу
Невже славнозвісна сила мистецтва спрацювала?..
Наявність первородного гріха в доктрині морального безсилля, зумовленого загальною порочністю, передбачає, що люди — раби власних бажань, і що за своєю природою вони не мають ніякого бажання приходити до Христа.

А до якого конкретно Христа люди мають прийти? Грецького, Римського, російського чи Українського? Їх стало так багато, хоч книжка в усіх одна й та ж сама.
Люди не бажають добра і добробуту для себе і для своїх дітей, не бажають жити за заповідями Христа!

І тут теж можна посперечатися. Конкретно в заповідях самого Ісуса дуже мало говориться про добробут для себе і дітей. Там все більше про «щастя для жінок, що не народжували» і «покинь батька й матір та йди за мною». А про сім'ю і добробут — це в Мойсея було.
Я колись дуже давно, ще в паперовій газеті прочитала інтерв'ю з якимсь дослідником, який вважав, що якби люди точно дотримувалися всіх заповідей Ісуса, то людство вимерло б років за сто чи максимум двісті.
По-моєму, настав час для Нового Пророка.
18:17 (відредаговано)
+2
Невже, друже, слабеньке порівняння одного процесу з іншим?
Навпаки — прекрасне порівняння! _чудово
1.
А до якого конкретно Христа люди мають прийти? Грецького, Римського, російського чи Українського? Їх стало так багато, хоч книжка в усіх одна й та ж сама.

_наляканий _наляканий _наляканий
Ви щось таке дивне пишете… Адже пояснював апостол Павло колосянам (Кол. 3:11):

де нема ані геллена, ані юдея, обрізання та необрізання, варвара, скита, раба, вільного, але все та в усьому Христос!

Христів не стало багато. Просто колись перші апостоли мріяли про всезагальну єдність усіх народів во Христі. А коли цього не сталося, коли почали виникати «національні Христи» — це просто засвідчує, що щось пішло не так... ©

2.
Конкретно в заповідях самого Ісуса дуже мало говориться про добробут для себе і дітей. Там все більше про «щастя для жінок, що не народжували» і «покинь батька й матір та йди за мною». А про сім'ю і добробут — це в Мойсея було.

_вибачаюсь _вибачаюсь _вибачаюсь
Перепрошую, але Христос ніколи не скасовував необхідність виконання Закону! Більш того, в Нагірній проповіді Він підкреслив (Матв. 5:17):

Не подумайте, ніби Я руйнувати Закон чи Пророків прийшов, Я не руйнувати прийшов, але виконати.

Тому Мойсей і єврейський Закон — це одне, а Христос — це інше, і для християн друге не скасовує перше, а лише доповнює…
_вибачаюсь
Зовсім інша річ, що колись-то першоапостоли порадилися між собою й вирішили: для самих євреїв виконати Закон в повному обсязі майже неможливо, а для неєвреїв виконати Закон — неможливо й поготів; отож нехай виконують хоча б 7 законів Ноя… Але навіть таке простеньке завдання виявилося для християн з неєвреїв річчю непосильною!..
_вибачаюсь
Моісей водив народ по пустелі 40 років, щоб помер останній, народжений в рабстві.
Населення ж наше перебуває в духовному рабстві вже 102 роки!

І що з того?.. Датування подій Старого Заповіту — річ доволі проблемна. Тим не менш, вважається, що від моменту, як нащадки Абрахама перебралися до Єгипту, і до моменту появи пророка Мойсея минуло близько 400 років.
_соромлюсь
А тепер підкажіть, скільки минуло від Переяславської ради до Євромайдану?!
Якщо не помиляюся, то: 2014 — 1654 = 360
Отож перепрошую, але український народ провів у московському рабстві, нібито «освяченому» на Переяславській раді, навіть трішечки менше, ніж єврейський народ провів у рабстві єгипетському… А можна вважати, що приблизно стільки ж.
_вибачаюсь
Отож перепрошую, чим є підкреслені Вами 2019 — 1917 = 102 роки?! Це всього лише ¼ загального терміну рабства…
_вибачаюсь
Отож одне з двох: або українських нарід потенційно не в змозі вийти з московського рабства (але тоді він слабший, гірший і т.ін. від єврейського народу) — або нехай українці припиняють такі розмови й тікають з московського рабства, як би там не бісилося лисе ВВХ**ло (і на практиці доводять якимсь там євреям, що вони не гірші за них).
_соромлюсь
Не знаю, як Ви, друже Володимире — але я вірю в прихований потенціал українців та їхнє прагнення до волі!
11:56
+3
Це «момент Істини» для вірян!

З ким вони!?
Із своєю рідною Українською Церквою чи з церквою Московського патріархату — церквою окупанта і міжнародного злочинця!
17:26 (відредаговано)
+2
А по-моєму, все логічно і природно. Все буде йти поступово, як 30 років тому на Західній Україні з греко-католицькою церквою. Свідомі будуть плавно переходити в Українську Церкву, зрадники залишаться в Московському патріархаті, а несвідомі будуть святити ковбасу в обох церквах. Тепер все залежить від того, як Епіфаній організує виховну роботу в рядових парафіях, якщо там буде цікаво, будуть гуртки для дітей, робота з молоддю, то процес піде швидше.
P.S. Ну, от тепер маємо державну підтримку Пласту та скаутського руху загалом. Це гарна новина для патріотичного та релігійного виховання молоді.